Çfarë është fokusimi automatik i zbulimit të fazës Si funksionon PDAF
Çfarë është fokusimi automatik i zbulimit të fazës Si funksionon PDAF

Fokusi automatik i zbulimit të fazës, fokusimi automatik PD në telefonat inteligjentë, disavantazhet e PDAF, si funksionon PDAF (Fokusi automatik i zbulimit të fazës), çfarë është PDAF -

Kamerat janë ndërtuar në thelb me sensorë, një sistem kontrolli dhe një motor. Fokusi automatik hyri në foto për të zgjidhur problemin e imazhit të paqartë të shkaktuar nga matjet e pasakta fokale. Teknologjia e fokusimit automatik korrigjon imazhin e fokusuar keq duke qenë i besueshëm në sensorë për të gjetur fokusin e duhur.

Shumë shpikje më vonë, Autofocus u dallua në sensorë aktiv, pasiv dhe hibrid AF (Autofocus). Faza detektiv Autofokus (PDAF) u ndërtua bazuar në një sensor pasiv të fokusimit automatik.

Ndryshe nga AF aktive që përdor valët infra të kuqe ose ultratinguj për të matur distancën e subjektit, Fokusi automatik pasiv përdor zbulimin e fazës, sensorët e kontrastit ose të dyja. Megjithatë, pak e përdorin dritën infra të kuqe kur nuk ka dritë të mjaftueshme.

Shumica e kamerave të sotme të telefonave inteligjentë dhe DSLR janë të pajisura me këtë teknologji dhe pak a shumë besohen si teknologjia më e shpejtë që mat objektin në fokus.

Le të shohim se si funksionon teknologjia PDAF!

Si funksionon PDAF (Faze Detection Autofocus)?

Me evoluimin në teknologjinë e fotografisë, idetë inovative janë të pafundme, gjë që nga ana tjetër ngre dyshime te njerëzit. Nëse dikush duhet të kuptojë në terma më të thjeshtë se si funksionon PDAF, le të gërmojmë në teknologjinë DSLR.

 • Kamerat janë të pajisura me dy pasqyra dhe dy mikrolente.
 • Pasqyra e parë është pasqyra kryesore reflekse dhe e dyta është pasqyra e vogël dytësore.
 • Drita e kapur nga ana e kundërt e dy mikrothjerrëzave hyn në pasqyrën kryesore, e cila më pas reflektohet në pasqyrën dytësore.
 • Sensorët PDAF hyjnë në lojë pasi drita kalon nga pasqyra dytësore.
 • Drita nga pasqyra dytësore drejtohet në sensorin PDAF, i cili e drejton atë në grupin e sensorëve.
 • Zakonisht, dy sensorë instalohen për një pikë AF. Imazhet nga sensorët më pas vlerësohen nga kamera.
 • Nëse imazhet e marra nuk janë identike, sensorët PDAF udhëzojnë lentet e kamerës të rregullohen në përputhje me rrethanat.
 • Derisa të konfigurohet fokusi i duhur, ky proces përsëritet disa herë.
 • Sapo të arrihet fokusi i saktë, sistemi AF e njeh atë dhe dërgon një konfirmim që objekti i gjurmuar është në fokus.

Problemet e fokusimit automatik lindin nëse distanca midis montimit të lenteve dhe sensorit të kamerës dhe distanca midis montimit të lentës dhe sensorëve nuk janë identike. Edhe pse shpjegimi për këtë është i gjatë, e gjithë kjo ndodh në një fraksion të sekondës dhe për këtë arsye konsiderohet si teknologjia më e shpejtë.

PDAF në telefonat inteligjentë

Megjithëse teknika PDAF përdoret gjerësisht në DSLR, disa marka të smartfonëve e kanë përdorur këtë funksionalitet në telefonat e tyre inteligjentë.

Duhen rreth 0.3 sekonda për të krahasuar imazhet që kalojnë përmes lenteve. Fatkeqësisht, telefonat inteligjentë nuk mund të pajisen me dy sensorë PDAF. Prandaj vjen me diçka të njohur si 'Fotodioda'.

Fotodiodat janë të maskuara për të lejuar dritën vetëm nga njëra anë e lentës duke i dhënë smartfonit dy imazhe për t'u krahasuar dhe fokusuar. Nëse imazhi i marrë nuk është në fokus, atëherë sensorët mundësojnë që një lente të bëjë ndryshimet e nevojshme.

Disavantazhet e PDAF:

 • Çështja e shtrirjes së sensorëve është një problem i madh nëse prodhuesit nuk e kanë instaluar softuerin PDAF pasi sensorët janë kamera e udhëzimeve të dikujt për të bërë ndryshimet e nevojshme.
 • Problemet me ndriçimin e ulët mund të mos lejojnë që sensorët PDAF të përqendrojnë saktë imazhin.
 • Konsumon kohë ndërsa përpiqeni të fokusoni lentet duke përdorur hapje të gjera.

Të gjitha në një, PDAF funksionon mrekullisht mirë ndërsa përpiqet të kapë subjektin në lëvizje pasi është jashtëzakonisht i shpejtë. Lejon të kapni portrete dhe fotografi të natyrës së qetë në një mënyrë të jashtëzakonshme. Në përgjithësi, AF e zbulimit të fazës është më e shpejtë dhe më e saktë se AF tradicionale me kontrast.

Duke qenë se fotografia me smartfon është në trend si një hobi i ri, shumë njerëz kërkojnë telefona që vijnë me sensorë PDAF.