The прашање, без сомнение, дали големата бомба падна на крајот на оваа втора сезона. Но, до тој момент јавноста веруваше дека авионот слетал безбедно. На крајот на краиштата, видовме дека се случи во првата епизода, која дури покажа дека експлодира.

Но, покрај тоа што видовме како се најде парче од авионот на крајот од втората сезона, видовме и повик од Бен. Во него ликот го гледа авионот како експлодира во пепел. Дали ова значи дека третата сезона ќе ја открие шокантната авионска несреќа? И, ќе истражувате што се случи во овие пет и пол години?

Фановите веруваат дека авионот навистина се урнал

Споредено од самиот почеток со Си ја заборавивте, бидејќи серијата вклучува теории и приказни за можна авионска несреќа, Манифест всушност треба да го вклучи падот на летот 828.

Но, ако вистинскиот авион се урнал, тоа покренува сериозни прашања за Бен, Михаела, Саанви, Кал и сите други патници на летот 828 кои очигледно се вратиле. Исто така, покренува прашања за авионот со кој се вратил - истиот авион што експлодирал на крајот од пилотската епизода. Впрочем, што беше тоа? Едноставна илузија? Дали тие дојдоа од паралелен универзум?

Всушност, ова прашање за паралелен универзум е нешто на кое обожавателите Манифест навистина дискутирајте на интернет.

Оваа теорија сугерира дека има неколку земјишта и, според тоа, неколку верзии на патниците на летот 828. Темниот зрак на кој се сретнал летот 828 можеби ги испратил патниците на погрешно тло, каде што авионот паднал или слетал безбедно и тие се сретнале со својата сакана оние како ништо да не се случило.

Во меѓувреме, патниците од паралелна Земја можеле да преминат на Земјата каде што се одвива серијата. Ова би значело дека Бен Стоун и другите патници кои се вратиле 5.5 години подоцна се всушност од паралелна Земја, но сè уште не ја откриле.

Се дискутираат и други теории

Но, одејќи понатаму со авионската несреќа, други теории добиваат на интензитет меѓу нив Манифест навивачите. А тоа го вклучува и многу зборуваниот „датум на смртта“.

Зеке првично требаше да умре замрзнат. Тој имаше една година од својот живот назад, но штом истече тоа време, се чинеше дека замрзна до смрт - што е истата ситуација што би го убила на прво место. Но, оваа смрт не траела долго, бидејќи брзо се вратил жив.

Значи, ако патниците на летот 828 следат слична траекторија на Зеке, изгледа дека ќе треба да умрат за да живеат и да го надминат датумот на смртта. Зеке требаше да се замрзне до смрт, а ако патниците загинаа во авионска несреќа, ќе требаше да умрат на сличен начин пред да бидат оживеани како Зеке. Збунувачки, нели?

Промени по враќањето на Зеке

Тоа што Зеке оживеа, всушност треба да донесе промени за самите ликови. Фановите во денешно време разговараат и за влијанието што ова ќе го има не само врз него, туку и врз другите патници.

Зеке очигледно го поминал датумот на смртта. Тој ги послуша Повиците, стана подобар човек и ја прифати својата судбина. Меѓутоа, сега кога Зеке умре и се врати, можно е повеќе да го нема Повикот.

Едно лице може да се јави само кога живее во времето што го добил на заем по неговото исчезнување. За Зеке тоа беше една година, а за патниците на летот 828 е 5.5 години. Ако некое лице може да живее надвор од датумот на смртта, тој може повеќе да нема пристап до Повиканите.

Но, ова е нешто што ќе го откриеме дури кога ќе пристигнат новите епизоди. Засега, третата сезона нема потврден датум на објавување.