сива бетонска зграда под синото небо

Водењето бизнис во 2024 година значи дека ќе бидете сведоци на врвот на иновациите.

Во последниве години, многу криви топки беа фрлени на етаблирани компании и претприемачи, не само поради ударните ефекти од пандемијата. Во 2020 година, на глобалниот БДП се намали за 3.4 отсто, а стапката на невработеност достигна 5.77 отсто.

Не се сите лоши вести за бизнисите додека одиме во друга календарска година, но секогаш вреди да се биде подготвен за некои од предизвиците кои ќе доминираат во трговијата.

Бизнис во 2024 година: Топ 3 предвидени предизвици

1. Ангажирање и задржување на клиентите

Како што расте секој бизнис, периодите на врв често воведуваат поширок спектар на клиенти кои претставуваат неочекувани и различни барања. За да се исполнат променливите очекувања, бизнисите треба да ги признаат и да одговорат на трендовите на пазарот и специфичните барања, исто така.

Разбирањето на клиентите е достојна инвестиција на вашето време. Обидете се да побарате повратни информации или да читате меѓу редови кога станува збор за рецензии. Нудењето дополнителни услуги за вашите клиенти ќе покаже дека сте спремни да одите повеќе, дури и во тешки времиња.

Преку истражување на пазарот, анкети и фокус групи, можете да ги запознаете вашите клиенти. Градењето и одржувањето на комуникацијата потоа е најважниот чекор, но тоа е чекор на кој многу бизниси не успеваат. Правењето напор ќе ја издвои вашата компанија.

2. Готовински тек

Не е тајна дека тековната криза на трошоците за живот во ОК врши невиден притисок врз бизнисите. Зголемените трошоци за набавки, производи и услуги го нарушија апетитот на потрошувачите, а експертите предвидуваат дека земјата само за малку ќе избегне да влезе во рецесија во 2023 година.

Со предизвикувачки економски времиња доаѓаат и помали приходи на домаќинствата. За бизнисите, исполнувањето на целите додека доволно се плаќа персоналот може да биде тешко. Многу вработени се свртеа кон менување на работните места поредовно од очекуваното, а потенцијалот за заработка сега е клучен мотиватор во изборот на кариера.

Распределбата на ресурсите треба внимателно да се разгледа следната година и понатаму. Добра идеја е прво да стекнете темелно разбирање за вашите дојдовни и појдовни трошоци. За да го постигнете ова, можете или да тренирате внатрешен тим или работа со финансиски професионалци за персонализирани даночни консултации во 2024 година.

3. Стоки и услуги во метаверс

На крајот - и можеби изненадувачки, за помалите бизниси - друг предизвик ќе вклучува заштита на виртуелни добра и услуги. Ако вашата компанија поседува средства во метаверзумот, треба да се подготвите за промени на сè што е брендирано или оригинално за вашата компанија.

Со огромните технолошки иновации што ја поставуваат сцената, дигиталните креатори бараат зголемени сопственички права врз производите што ги објавуваат во метаверзумот. Канцеларијата за интелектуална сопственост на Обединетото Кралство објави нови упатства за тоа како треба да се класифицираат дигиталните добра и услуги, па затоа вреди да се запознаете со нив пред да ги организирате или дистрибуирате вашите средства.

Метаверзумот претставува неверојатна можност за раст. Ако не сте истражиле различни начини на дигитална трговија, тоа е исклучителна почетна точка за проширување.

Преглед

Од мобилна технологија до обезбедување нови зделки, секој бизнис ќе се соочи со свои уникатни предизвици во наредната година. Потрагата по иновативни, современи и оригинални трговски решенија секогаш ќе биде клучот за наоѓање и обезбедување мерливи можности за раст за 2024 година и пошироко.