Што е автофокус за откривање фаза Како функционира PDAF
Што е автофокус за откривање фаза Како функционира PDAF

Автоматски фокус со детекција на фаза, автофокус PD во паметни телефони, недостатоци на PDAF, како функционира PDAF (автофокус за откривање фаза), што е PDAF -

Камерите во суштина се изградени со сензори, контролен систем и мотор. Автоматскиот фокус влезе во сликата за да го реши проблемот со заматената слика предизвикана од неправилни фокусни мерења. Технологијата за автоматско фокусирање ја коригира лошо фокусираната слика со тоа што е доверлива на сензорите за лоцирање на правилниот фокус.

Многу пронајдоци подоцна, Автофокусот се одликуваше со активни, пасивни и хибридни сензори за AF (Автофокус). Фазен детектив Автофокус (PDAF) беше изграден врз основа на пасивен сензор за автофокус.

За разлика од активниот AF што користи инфрацрвени или ултразвучни бранови за мерење на растојанието на субјектот, пасивниот автоматски фокус користи откривање фаза, сензори за контраст или и двете. Сепак, малкумина користат инфрацрвена светлина кога нема доволно светлина.

Повеќето од денешните смартфони и фотоапарати DSLR се опремени со оваа технологија и горе-долу се верува дека се најбрзата технологија која го мери објектот во фокус.

Ајде да видиме како функционира технологијата PDAF!

Како функционира PDAF (Автофокус за откривање фаза)?

Со развојот на технологијата за фотографија, иновативните идеи се бескрајни, што пак предизвикува сомнеж кај луѓето. Ако некој треба да разбере поедноставно како функционира PDAF, ајде да копаме во DSLR технологијата.

 • Камерите се опремени со две огледала и две микролеќи.
 • Првото огледало е главното рефлексно огледало, а второто е малото секундарно огледало.
 • Уловената светлина од спротивната страна на двете микролеќи влегува во главното огледало, кое потоа се рефлектира на секундарното огледало.
 • PDAF сензорите влегуваат во игра откако светлината ќе помине од секундарното огледало.
 • Светлината од секундарното огледало е насочена кон сензорот PDAF, кој го насочува кон групата сензори.
 • Обично, два сензори се инсталирани за една AF точка. Сликите од сензорите потоа ги оценува камерата.
 • Ако добиените слики не се идентични, сензорите PDAF му наложуваат на леќите на фотоапаратот соодветно да се приспособат.
 • Сè додека не се конфигурира правилен фокус, овој процес се повторува неколку пати.
 • Штом се постигне правилен фокус, системот за AF го препознава тоа и испраќа потврда дека предметот што се следи е во фокус.

Проблемите со автоматскиот фокус се јавуваат ако растојанието помеѓу држачот за објективот и сензорот на камерата и растојанието помеѓу држачот за објективот и сензорите не се идентични. Иако објаснувањето за ова е долго, сето ова се случува во дел од секундата и оттука се смета за најбрза технологија.

PDAF во паметни телефони

Иако техниката PDAF е широко користена кај DSLR-овите, неколку брендови на паметни телефони ја искористија оваа функционалност во нивните паметни телефони.

Потребни се околу 0.3 секунди за да се споредат сликите што минуваат низ објективот. За жал, паметните телефони не можат да бидат опремени со два PDAF сензори. Оттука доаѓа со нешто познато како „Фотодиоди".

Фотодиодите се маскирани за да овозможат светлина само од едната страна на објективот што му дава на паметниот телефон две слики за споредба и фокусирање. Ако добиената слика не е во фокус, тогаш сензорите овозможуваат објективот да ги направи потребните промени.

Недостатоци на PDAF:

 • Проблемот со усогласувањето на сензорите е голем проблем ако производителите не го инсталирале софтверот PDAF бидејќи тогаш сензорите се камерата на нечија инструкција за да се направат потребните промени.
 • Проблемите со слабото осветлување може да не дозволат сензорите PDAF правилно да ја фокусираат сликата.
 • Одзема време додека се обидувате да го натерате објективот да се фокусира користејќи широки решетки.

Сè во едно, PDAF работи прекрасно добро додека се обидува да го долови предметот во движење бидејќи е извонредно брз. Овозможува снимање на портрети и фотографии на мртва природа на неверојатен начин. Генерално, AF со откривање фаза е побрз и попрецизен од традиционалниот контраст AF.

Бидејќи фотографирањето со паметни телефони е во тренд како ново хоби, многу луѓе бараат телефони што доаѓаат со PDAF сензори.