Кристијано Роналдо стигна до таа фаза од кариерата каде што неизбежно ќе се поставуваат прашања за тоа колку му преостана. Со оглед на тоа колку долго португалската суперѕвезда помина на највисоко ниво, резервоарот секогаш ќе се исуши во некоја фаза.

Нема индикации дека таа точка е постигната во скоро време, и покрај повеќе непријатни прашања што му беа поставени за време на кампањата со настани 2022-23 година. Долготрајната сага за заминување во Манчестер Јунајтед резултираше со тоа што великанот на сите времиња беше ослободен како слободен играч пред да биде преземена поголема должност на клупата кога заминуваше на она што требаше да биде добредојдено одвлекување на вниманието на меѓународната должност.

Запаметен

Самото присуство на Роналдо со Португалија ги позиционираше во фаворитите пред турнирот во Шансите за титулата на Светското првенство 2022 година, при што тимот на Фернандо Сантос се обидува да ги повтори хероите што им донесе незаборавен триумф на Европското првенство во 2016 година.

Легендарниот бр.7 се очекуваше да го предводи тимот за повеќе големи почести во Катар, но тој повеќе не ужива универзална поддршка кога станува збор за првото име на тимскиот лист. Неговите моќи некои сметаат дека се во опаѓање, а време е уште една генерација таленти да се засили.

Сепак, Роналдо никогаш не бил тип што се оддалечил од предизвикот и уживал во текот на прилично извонредната кариера во замолчувањето на сите сомнежи во редовни интервали. Ќе верува дека останува најдобриот човек кој ќе ја води Португалија напред.

Меѓутоа, очигледното прашање е дали тој начин на размислување го делат и оние околу него. Еден искусен изведувач веќе призна дека е малку веројатно да красат уште еден глобален собир. Тој рече: „Очекувам Катар да биде моето последно Светско првенство“.

Таков став треба да се очекува, бидејќи новите епохи на и надвор од теренот веројатно ќе бидат добредојдени до моментот кога водечкиот настан на ФИФА ќе се упати во Америка, Канада и Мексико во 2026 година. Сепак, треба да се одржи уште еден турнир претходно тогаш.

Домаќин на следното евро треба да биде Германија во 2024 година, а Роналдо јасно верува дека таму може да одигра некаква улога за својата земја. Тој рече за неговата непосредна меѓународна иднина: „Сè уште се чувствувам мотивирано; мојата амбиција е висока. Сакам да бидам дел и од ова Светско првенство и од Европското; Ќе го претпоставам тоа веднаш“.

одлуки

Намерата е добра и добра од страна на Роналдо, но останува да се види дали големите одлуки ќе бидат тргнати од неговите раце. Како водечки стрелец во машкиот репрезентативен фудбал, се чини дека има многу вредност во неговото задржување.

Можеби тој ќе преземе повеќе улога на поддршка, со неговото огромно искуство добро искористено зад сцената. Малку е веројатно дека ќе се однесува љубезно кога ќе биде побарано да направи чекор наназад, со страста која продолжува да гори, но тоа би можело да биде единствениот начин да го придобие уште едно финале додека носи комплет со црвена пиперка.