Ewonan wong Burma maneh ngebaki lurung-lurung ing kutha-kutha utama negara kasebut sawise tiwas pisanan dikonfirmasi minangka akibat saka demonstrasi. Paling ora ana rong wong sing tiwas ing dina Sabtu iki amarga ditembak polisi ing Mandalay, kutha nomer loro ing Burma, sajrone protes marang junta militer sing njupuk kudeta ing 1 Februari, sing saiki dadi telung jumlah korban saka penindasan wiwit kudeta. .

Miturut saksi, almarhum pisanan ditabuh ing endhas, lan awak ana ing lemah, inert. Iki minangka nom-noman sing teka kanggo ndhukung buruh galangan kapal sing mogok amarga gabung karo gerakan protes lan sing dikarepake para panguwasa bisa kerja. Loro-lorone tiwas lan wong liya sing tiwas wis disertifikasi dening layanan medis, miturut para saksi, sing nyatakake paling ora limang wong liya sing tatu ing kedadeyan kasebut.

Seksi nyatakake yen polisi nyegah protes kasebut kanthi nggunakake amunisi lan peluru karet, bom gas luh, lan uga slingshots digawe proyektil bolt logam. "Iku kaya zona perang," ujare. Kanthi rong tiwas kasebut, saiki ana telu sing tiwas amarga penindasan polisi marang para demonstran sing ing minggu-minggu kepungkur wis mlebu ing dalan-dalan ing kutha-kutha utama kanggo protes nglawan pengambilalihan militer. Negara kasebut isih kaget amarga mati Mya Thwe Thwe Khine, peserta 20 taun ing gerakan pembangkangan sipil sing ditembak mati dening amunisi langsung dening Polisi, miturut laporan saka macem-macem kelompok hak asasi manungsa.

Para demonstran dina iki menehi penghormatan marang korban kanthi kembang ing macem-macem titik ing Rangoon lan nulis pesen ing salah sawijining arteri utama sing njaluk demokrasi lan pembebasan pimpinan politik kanggo nantang pengambilalihan militer. Gambar wanita enom, sing tilar donya ing wayah wengi saka Kamis nganti Jumuah sawise nglampahi 10 dina ing kondisi kritis amarga tembakan sing ditampa, wis dadi simbol gerakan pembangkangan sipil. Lurung-lurung ing negara iki dina iki diisi kanthi protes massal nglawan pemberontakan militer lan pasukan keamanan kadhangkala nanggapi karo meriam banyu, bal karet, lan malah amunisi.

Junta militèr uga wis nyoba kanggo mateni gerakan pembangkang sipil, kang kalebu serangan ing administrasi lan sektor liyane, karo penyebaran prajurit ing lurung-lurung, internet dipateni saben dina, lan macem-macem hukum sing wis ngrusak hak-hak warga. Tentara mbenerake perebutan kekuwatan kanthi tuduhan penipuan pemilihan ing pemilihan Nopember pungkasan ing ngendi Liga Nasional kanggo Demokrasi, partai sing dipimpin dening Suu Kyi, nyapu, kaya sing ditindakake ing 2015.